Kerdoiv/" style="color:white;text-shadow: 0px 0px 5px #000;" >ONLINE KÉRDŐÍVREGISZTRÁCIÓ/BELÉPÉSREGISZTRÁCIÓ/BELÉPÉS ?>
eHealth Konferencia
Az idei évben első ízben megszervezzük Magyarország átfogó eEgészségügyi konferenciáját a rendezvény nulladik napján. Az egésznapos esemény alkalmat ad arra, hogy értékeljük az elmúlt időszak fejlesztéseit, számba vegyük a technológiai lehetőségeket, a kormányzat irányítási stratégiáját és a jövőbeli projektötleteket. A rendezvényre az egészségügyi ágazat valamennyi területéről érkeznek a döntéshozók. Amellett, hogy egy átfogó képet adunk az eEgészségügy hazai helyzetéről, motivációt, információt, megoldást szolgáltatunk a vezetőknek.

Az infokommunikáció az egészségügy számtalan területén forradalmi változásokat hoz a kutatásoktól kezdve a gyógyításon át az intézményrendszer irányításáig. Az e-egészségügy világa beköszöntött, a kérdés mindössze az, milyen gyorsan és mennyire széleskörűen válnak elérhetők a lakosság számára a szolgáltatások. A kormányzati e-egészségügyi stratégia alapján ez év végéig többnyire uniós forrásból megvalósuló programok eredményeivel kialakul az a közműrendszer, mely megfelelő alapot képezhet az információ-megosztáson nyugvó betegközpontú egészségügy kialakításának. A következő, 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklusban pedig az üzleti intelligencia alkalmazása, a telemedicína, az mHealth megoldások, a big data elemzés, a prediktív medicina előnyei és az egészség- és betegségmenedzsment kérdések kerülnek terítékre.

A versenyszféra naponta mutat be lélegzetelállító és egyben praktikus technológiákat, eközben pedig az okostelefonok és a szenzortechnológiával ellátott diagnosztikai műszerek jelentős árcsökkenését tapasztalhatjuk. Mára megjelent egy olyan generáció, amely számára nem csak a betegség kezelése, de annak megelőzése is természetes, és mindehhez egyre inkább rendelkezik is a megfelelő eszközökkel.

Az e-egészségügyi fejlesztések ugyanakkor jelenleg nehezen találják meg az utat a legfontosabb csoporthoz, a felhasználókhoz. Egyre több megoldás elérhető, az innováció folyamatos, a lakosság figyelmének felkeltése és bevonása az új technológiák és rendszerek használatába azonban még bőven tartogat feladatokat.

A betegközpontú egészségügy minél hamarabbi és sikeres megvalósításához az idei évtől az Informatika a Társadalomért Egyesület is szeretne hozzájárulni. Az idén hatodik alkalommal megrendezendő balatonfüredi Infotér Konferencia méltó helyszíne egy olyan, témájában és előadók tekintetében egyedülálló konferenciának, mely nem csak a jelen és jövő egészségügyét kívánja bemutatni, hanem az ágazat szereplőinek egy speciális fórumot is kínál, ahol a résztvevők megoszthatják egymással gondolataikat a plénum előtt és a folyosói beszélgetéseken. Éppen ezért az Infotér Konferencia részeként, az ágazatra fókuszálva 2015. november 4-én egy teljes napot szentelünk az e-egészségügynek.

A konferencia nyitásaként az államtitkári köszöntő után az Európai Bizottság szakértői tartanak előadást a Digital Agenda keretében megvalósuló, országokon átívelő eHealth kezdeményezésekről , majd a H2020, INTERREG és más uniós és regionális programok hazai vonatkozású e-egészségügyi eredményeiről hallhatunk beszámolót.

A nemzetközi szekciót követően az ágazatot vezető államtitkárság tisztviselői számolnak be a 2007-2013-as finanszírozási ciklus e-egészségügyi fejlesztéseinek eredményeiről, valamint a 2014-2020-as ciklus idevonatkozó stratégiájáról, projektterveiről. Ezek után az Állami Egészségügyi Ellátó Központ képviselői a lezárt TIOP és TÁMOP e-egészségügyi projekteket és azok infokommunikációs vonatkozású eredménytermékeiket mutatják be, majd a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet - GYEMSZI - megszűnése után létrejött egészségügyi háttérintézmények vezetői ismertetik működésüket és stratégiájukat - természetesen infokommunikációs aspektusból megközelítve.

Az ebédszünetet követően az e-egészségügyi piac jelenleg meghatározó és feltörekvő szereplőitől kaphatunk átfogó képet az ipar és kormányzat, a piaci szereplők és a végfelhasználók, valamint a piaci szereplők egymást közti kapcsolatáról. Az egészségügyi informatikával foglalkozó nagyvállalatok, KKV-k mellett véleményt formálnak erről a kérdésről a gyógyszeripar, a magán egészségügyi intézmények és a kockázati tőkebefektetők képviselői is. Az ipari szereplők mellett a hazai egyetemek is bemutatják az intézményükben folyó szakmai munkát és fejlesztéseket, ezzel is elősegítve az ágazati innovációs transzfer elősegítését. A konferenciát stratégiai plenáris előadások, valamint az Infotér Konferencia nulladik napját ünnepélyesen megnyitó gálavacsora zárja.

Az esemény helyszíne és időpontja:
Hotel Flamingó (Balatonfüred, Széchényi út 16.), 2015. november 4.
gálavacsora: Hotel Anna Grand

Sok szeretettel várjuk a 2015. évi Infotér Konferencián!

Soltész Attila
elnök
Informatika a Társadalomért Egyesület